1- آب
مسأله 150 ) آب با چهار شرط چیز نجس را پاک مىکند:
اوّل: آن که مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و عرق بید چیز نجس را پاک نمىکند.
دوم: آن که پاک باشد.
سوّم: آن که وقتى چیز نجس را مىشویند آب مضاف نشود و در شستنى که بعد از آن شستن دیگر لازم نیست، باید بو یا رنگ یا مزه نجاست هم نگیرد، و در غیر آن شستن، تغییر ضرر ندارد، مثلاً چیزى را با آب کرّ یا قلیل بشوید، و دو دفعه شستن در آن لازم باشد، در دفعه اول اگرچه تغییر کند، و در دفعه دوم با آبى تطهیر کند که تغییر نکند، پاک مىشود.
چهارم: آن که بعد از آب کشیدن چیز نجس عین نجاست در آن نباشد و پاک شدن چیز نجس با آب قلیل یعنى آب کمتر از کرّ شرطهاى دیگرى هم دارد که بعداً گفته مىشود.
مسأله 151 ) ظرف نجس را با آب قلیل باید سه مرتبه شست و در کر و جارى یک مرتبه کافى است، ولى ظرفى را که سگ از آن آب یا چیز روان دیگرى خورده، باید اول با خاک با ریختن مقدارى آب پاک خاکمالى کرد و بنابراحتیاط خاک باید پاک باشد سپس آب بریزند که خاک او زائل شود و بعد یک مرتبه در کرّ یا جارى یا دو مرتبه با آب قلیل شست و همچنین ظرفى را که سگ لیسیده یا آب دهانش در آن ریخته شود، بنابراحتیاط واجب باید پیش از شستن خاکمالى کرد.
مسأله 152 ) اگر دهانه ظرفى که سگ دهن زده، تنگ باشد، باید خاک را در آن بریزند و مقدارى آب ریخته با شدت حرکت دهند تا خاک به همه آن ظرف برسد و بعد به ترتیبى که ذکر شد، بشویند.
مسأله 153 ) ظرفى را که خوک بلیسد یا از آن چیز روانى بخورد و همچنین اگر موش صحرائى در آن مرده باشد، با آب قلیل باید هفت مرتبه شست و در کر و جارى یک مرتبه کافیست و لازم نیست آن را خاکمالى کنند، اگرچه احتیاط مستحب آنست که خاکمالى شود.
مسأله 154 ) اگر بخواهند ظرفى را که به شراب نجس شده، با آب قلیل آب بکشند، سه مرتبه کافیست و بنابر احتیاط مستحب هفت مرتبه بشویند.
مسأله 155 ) کوزهاى که از گِل نجس ساخته شده و یا آب نجس در آن فرو رفته، اگر در آب کرّ یا جارى بگذارند به هر جاى آن که آب برسد، پاک مىشود و اگر بخواهند باطن آن هم پاک شود، باید به قدرى در آب کرّ یا جارى بماند که آب به تمام آن فرو رود و لکن نفوذ آب به حدّى که به داخل آن مستولى شود، مشکل است.
مسأله 156 ) ظرف نجس را با آب قلیل دو جور مىشود آب کشید:
یکى آن که سه مرتبه پُر کنند و خالى کنند، دیگر آن که سه دفعه قدرى آب در آن بریزند و در هر دفعه آب را طورى در آن بگردانند که به جاهاى نجس آن برسد و بیرون بریزند.
مسأله 157 ) اگر ظرف بزرگى مثل پاتیل و خُمره نجس شود، چنانچه سه مرتبه آن را از آب پر کنند و خالى کنند پاک مىشود و همچنین است اگر سه مرتبه از بالا به پائین یا از پائین به بالا آب در آن بریزند، به طورى که تمام اطراف آن را بگیرد و هر دفعه آبى که ته آن جمع مىشود بیرون آورند و احتیاط واجب آنست که در هر دفعه ظرفى را که با آن آبها را بیرون مىآورند، آب بکشند.
مسأله 158 ) اگر مِسِ نجس و مانند آن را آب کنند و آب بکشند، ظاهرش پاک مىشود.
مسأله 159 ) تنورى که با بول نجس شده است، اگر دو مرتبه از بالا آب در آن بریزند بهطورى که تمام اطراف آن را بگیرد، پاک مىشود و در غیر بول اگر بعد از برطرف شدن نجاست یک مرتبه به دستورى که گفته شد، آب در آن بریزند کافیست و بهتر است که گودالى ته آن بکَنند تا آبها در آن جمع شود و بیرون بیاورند، بعد آن گودال را با خاک پاک پر کنند.
مسأله 160 ) اگر چیز نجس را بعد از برطرف کردن عین نجاست یک مرتبه در آب کرّ یا جارى فرو برند که آب به تمام جاهاى نجس آن برسد، پاک مىشود و در فرش و لباس و مانند اینها فشار لازم نیست.
مسأله 161 ) اگر بخواهند چیزى را که به بول نجس شده با آب قلیل آب بکشند، چنانچه یک مرتبه آب روى آن بریزند و از آن جدا شود در صورتى که بول در آن چیز نمانده باشد، یک مرتبه دیگر که آب روى آن بریزند پاک مىشود، ولى در لباس و فرش و مانند اینها باید بعد از هر دفعه فشار دهند تا غُساله آن بیرون آید. (غُساله، آبى است که معمولاً در وقت شستن و بعد از آن، از چیزى که شسته مىشود، خود به خود یا به وسیله فشار مىریزد).
مسأله 162 ) اگر چیزى به بول پسر شیرخوارى که غذاخور نشده و شیر خوک و زن کافره نخورده و نجس خارجى به بولگاهش نرسیده نجس شود، چنانچه یک مرتبه آب روى آن بریزند که به تمام جاهاى نجس آن برسد، پاک مىشود. ولى احتیاط مستحب آنست که یک مرتبه دیگر هم آب روى آن بریزند و در لباس و فرش و مانند اینها فشار لازم نیست.
مسأله 163 ) اگر چیزى به غیر بول نجس شود، چنانچه بعد از برطرف کردن نجاست یک مرتبه آب روى آن بریزند و از آن جدا شود، پاک مىگردد و نیز اگر در دفعه اولى که آب روى آن مىریزند نجاست آن برطرف شود و بعد از برطرف شدن نجاست هم آب روى آن بیاید، پاک مىشود. ولى در هر صورت لباس و مانند آن را باید فشار دهند تا غُساله آن بیرون آید.
مسأله 164 ) اگر حصیر نجس را که با نخ بافته شده در آب کرّ یا جارى فرو برند بعد از برطرف شدن عین نجاست پاک مىشود. ولى اگر بخواهند آن را با آب قلیل آب بکشند بنابراحتیاط واجب باید به هر قسم که ممکن است اگرچه به لگد کردن باشد، فشار دهند که غُساله آن جدا شود.
مسأله 165 ) اگر ظاهر گندم و برنج و صابون و مانند اینها نجس شود، به فرو بردن در کرّ و جارى پاک مىگردد و اگر باطن آنها نجس شود پاک شدن آنها محلّ اشکال است، مگر این که اطمینان پیدا شود که آب کرّ و یا جارى به باطن آنها هم رسیده است.
مسأله 166 ) اگر انسان شک کند که آب نجس به باطن صابون رسیده یا نه، باطن آن پاک است.
مسأله 167 ) اگر ظاهر برنج و گوشت یا چیزى مانند اینها نجس شده باشد، چنانچه آن را در ظرفى بگذارند و سه مرتبه آب روى آن بریزند و خالى کنند پاک مىشود و ظرف آن هم پاک مىگردد. ولى اگر بخواهند لباس یا چیزى را که فشار لازم دارد در ظرفى بگذارند و آب بکشند، باید آن را فشار دهند و ظرف را کج کنند تا غُسالهاى که در آن جمع شده، بیرون بریزد.
مسأله 168 ) لباس نجسى را که با نیل و مانند آن رنگ شده، اگر در آب کرّ یا جارى فرو برند و آب پیش از آن که به واسطه رنگ پارچه مضاف شود به تمام آن برسد، آن لباس پاک مىشود، اگرچه موقع فشار دادن، آب مضاف یا رنگین از آن بیرون آید.
مسأله 169 ) اگر لباسى را در کر یا جارى آب بکشند و بعد مثلاً لجن آب را در آن ببینند، چنانچه احتمال ندهند که جلوگیرى از رسیدن آب کرده، آن لباس پاک است.
مسأله 170 ) خُرده گِل یا صابونى که بعد از آب کشیدن لباس و مانند آن، در آن دیده شود، پاک است. ولى اگر آب نجس به باطن آنها رسیده باشد، ظاهر آنها پاک و باطن آنها نجس است.
مسأله 171 ) هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند، پاک نمىشود. ولى اگر بو یا رنگ یا مزه نجاست در آن مانده باشد، اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک مىباشد. اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یا مزه یقین کنند یا احتمال دهند که ذرّههاى نجاست در آن چیز مانده، نجس است.
مسأله 172 ) اگر نجاست بدن را در آب غیر قلیل برطرف کنند، بدن پاک مىشود و بیرون آمدن و دوباره در آب رفتن لازم نیست.
مسأله 173 ) غذاى نجسى که لاى دندانها مانده، اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذاى نجس برسد، پاک مىشود و در جائى که تعدّد لازم است، باید متعدد آب بگردانند تا به تمام غذاى نجس برسد.
مسأله 174 ) اگر موى سر و صورت را با آب قلیل آب بکشند، بنابراحتیاط باید آن را فشار دهند تا غُساله آن جدا شود.
مسأله 175 ) اگر جائى از بدن یا لباس را با آب قلیل آب بکشند، اطراف آنجا که متصل به آن است و معمولاً موقع آب کشیدن آب به آنها سرایت مىکند، با پاک شدن جاى نجس پاک مىشود. به این معنى که آب کشیدن اطراف مستقلاً لازم نیست، بلکه اطراف و محل نجس به آب کشیدن با هم پاک مىشوند و همچنین است اگر چیز پاکى را پهلوى چیز نجس بگذارند و روى هر دو آب بریزند. پس اگر براى آب کشیدن یک انگشت نجس، روى همه انگشتها آب بریزند و آب نجس به همه آنها برسد، بعد از پاک شدن انگشت نجس، تمام انگشتها پاک مىشوند.
مسأله 176 ) گوشت و دُنبه اى که نجس شده، مثل چیزهاى دیگر آب کشیده مىشود و همچنین است اگر بدن یا لباس، چربى کمى داشته باشد که از رسیدن آب به آنها جلوگیرى نکند.
مسأله 177 ) اگر ظرف یا بدن نجس باشد و بعد به طورى چرب شود که جلوگیرى از رسیدن آب به آنها بکند، چنانچه بخواهند ظرف و بدن را آب بکشند، باید چربى را برطرف کنند تا آب به آنها برسد.
مسأله 178 ) آب شیرى که متصل به کرّ است، حکم کرّ را دارد.
مسأله 179 ) اگر چیزى را آب بکشد و یقین کند پاک شده و بعد شک کند که عین نجاست را از آن برطرف کرده یا نه، باید دوباره آن را آب بکشد و یقین کند که عین نجاست برطرف شده است.
مسأله 180 ) زمینى که آب روى آن جارى نمىشود، اگر نجس شود با آب قلیل پاک نمىگردد. ولى زمینى که روى آن شِن یا ریگ باشد، چون آبى که روى آن مىریزند جدا شده و در شن و ریگ فرو مىرود، با آب قلیل پاک مىشود. اما زیر ریگها نجس مىماند.
مسأله 181 ) زمین سنگ فرش و آجرفرش و زمین سختى که آب در آن فرو نمىرود، اگر نجس شود، با آب قلیل پاک مىگردد. ولى باید به قدرى آب روى آن بریزند که جارى شود و چنانچه آبى که روى آن ریختهاند از سوراخى بیرون رود همه زمین پاک مىشود و اگر بیرون نرود جائى که آبها جمع مىشود، نجس مىماند و براى پاک شدن آنجا باید گودالى بکَنند که آب در آن جمع شود، بعد آب را بیرون بیاورند و گودال را با خاک پاک پر کنند و آسانتر از آن این است که آب غُساله را جمع کرده و دور بریزند.
مسأله 182 ) اگر ظاهر نمک سنگ و مانند آن نجس شود، با آب کمتر از کر هم – در صورتى که به محض برخورد با آن مضاف نشود – پاک مىشود.
مسأله 183 ) اگر شکر آب شده نجس را قند بسازند و در آب کر یا جارى بگذارند، پاک نمىشود.