احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها
مسأله 2633 ) خوردن گوشت مرغ خانگى و کبوتر و اقسام گنجشک حلال است و بلبل و سار و چکاوک از قسم گنجشک است و شبپره و طاووس و جمیع انواع کلاغ و هر پرندهاى که مثل شاهین و عقاب و باز چنگال دارد، یا هنگام پرواز بال زدنش کمتر از صاف نگهداشتن بالش باشد، حرام است و همچنین هر مرغى که چینهدان و سنگدان و خارِ پشت پا ندارد مگر آن که معلوم باشد که بال زدنش بیشتر از صاف نگهداشتن آن است که در این صورت حلال است و خوردن گوشت پرستو و هُدهُد مکروه است.
مسأله 2634 ) اگر چیزى را که روح دارد از حیوان زنده جدا نمایند، مثلاً دنبه یا مقدارى گوشت از گوسفند زنده ببرند، نجس و حرام مىباشد.
مسأله 2635 ) چهارده چیز از حیوانات حلال گوشت حرام است:
1 – خون. 2 – فضله. 3 – نرى. 4 – فَرْج. 5 – بچهدان. 6 – غُدد که آن را دشول مىگویند. 7 – بیضه که آن را دنبلان مىگویند. 8 – چیزى که در مغز کله است و به شکل نخود مىباشد. 9 – مغز حرام که در میان تیره پشت است.
10 – پى که در دو طرف تیره پشت است. 11 – زهرهدان. 12 – سپرز(طحال).
13 – بولدان(مثانه). 14 – سیاهى چشم. ولى ظاهر این است که در پرندگان بجز خون و فضله و زهرهدان و سپرز و بیضه از چیزهائى که ذکر شد، وجود ندارد.
مسأله 2636 ) خوردن سرگین و بول حیوان و آب دماغ و چیزهاى خبیث دیگر که طبیعت انسان از آن متنفّر است، حرام مى باشد، ولى اگر پاک باشد و مقدارى از آن به طورى با چیز حلال مخلوط شود که در نظر مردم نابود حساب شود، خوردن آن اشکال ندارد و همچنین است خوردن بول شتر و گوسفند براى معالجه.
مسأله 2637 ) خوردن خاک حرام است ولى خوردن کمى از تربت حضرت سیدالشهداء علیه السلام براى شفا، و خوردن گِل داغستان و گِل ارمنى براى معالجه اشکال ندارد و بهتر این است که تربت را در مقدارى آب مثلاً حلّ نمایند، مستهلک شود و سپس آن آب را بیاشامند.
مسأله 2638 ) فرو بردن آب بینى و خلط سینه که در دهن آمده، حرام نیست و نیز فرو بردن غذائى که موقع خلال کردن از لاى دندان بیرون مىآید اگر طبیعت انسان از آن متنفر نباشد، اشکال ندارد.
مسأله 2639 ) خوردن چیزى که براى انسان ضرر دارد به طورى که بعضى از قُوا را از کار بیندازد و یا موجب ضعف کلى شود، حرام است.
مسأله 2640 ) خوردن گوشت اسب و قاطر و الاغ مکروه است و اگر کسى با آنها وطى کند یعنى نزدیکى نماید، حرام مىشود و باید آنها را از شهر بیرون ببرند و در جاى دیگر بفروشند.
مسأله 2641 ) اگر با حیوان حلال گوشتى مانند گاو و گوسفند نزدیکى کنند، بنابراحتیاط بول و سرگین آنها نجس مىشود و آشامیدن شیر آنها هم حرام است و باید فورى آن حیوان را بکشند و بسوزانند و کسى که با آن وطى کرده، پول آن را به صاحبش بدهد.
مسأله 2642 ) آشامیدن شراب حرام است و در بعضى از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسى آن را حلال بداند، کافر است. از حضرت امام جعفر صادق7 روایت شده است که فرمودند: شراب ریشه بدیها و منشاء گناهان است و کسى که شراب مىخورد، عقل خود را از دست مىدهد و در آن موقع خدا را نمىشناسد و از هیچ گناهى باک ندارد و احترام هیچکس را نگه نمىدارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمىکند و از زشتىها رو نمىگرداند و روح ایمان و خداشناسى از بدن او بیرون مىرود و روح ناقص خبیثى که از رحمت خدا دور است در او مىماند و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت مىکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمىشود و روز قیامت روى او سیاه است و زبان از دهانش بیرون مىآید و آب دهان او به سینهاش مىریزد و فریاد تشنگى او بلند است.
مسأله 2643 ) نشستن سر سفرهاى که در آن شراب مىخورند، اگر انسان یکى از آنان حساب شود، حرام و چیز خوردن از آن سفره نیز حرام است.
مسأله 2644 ) گوشتهائى که از بلاد کفار مىآورند و تزکیه آنها شرعاً ثابت نشده، نجس و خوردن آن حرام است و خرید و فروش آنها نیز جایز نیست و نوشته و گفته اشخاص غیر موثّق و مجهول الحال شرعاً اعتبار ندارد.