مسأله 1. غسل واجب هشت قسم است: اوّل– غسل جنابت. دوم– غسل مسّ میّت که با گذاشتن دست یا سایر اعضا بر بدن میت پس از سرد شدن بدن او و پیش از غسل دادنش واجب میشود. سوم– غسل دادن میت. چهارم– اگر تمام ماه و خورشید گرفته وکسی عمداً نماز آیات را نخوانده، بنابر احتیاط باید برای قضای آن غسل کند. این چهار قسم بین مرد و زن مشترک است. پنجم– غسلهای مستحب که به واسطه نذر و عهد و قسم بر انسان واجب میشود. ششم– غسل حیض. هفتم– غسل نفاس. هشتم– غسل استحاضه. این سه قسم مختص زنها است؛ با هر یک از این غسلها (غیر از غسل جنابت) برای نماز و سایر چیزهایی که طهارت شرط است، باید وضو هم گرفت. احتیاط این است که وضو را پیش از غسل بگیرد.
مسأله 2. غسلهای مستحبی بسیار است که در رسالهها ذکر شده. اما مؤکدتر از همه، غسل جمعه است که وقت آن از طلوع صبح جمعه تا غروب است. بهتر است نزدیک ظهر بهجا آورده شود. اگر تا ظهر انجام ندهد، از ظهر به قصد آنچه که بر ذمه (عهده) است بهجا آورد.
کیفیت غسل بر دو قسم است: ترتیبی و ارتماسی، و مکلف بین هرکدام که میخواهد بهجا آورد مخیر است؛ اما ترتیبی افضل است. و آن عبارت است از شستن سر و گردن، سپس شستن طرف راست و بعد شستن طرف چپ، به قصد غسل.
ارتماسی عبارتست از فرو رفتن یکباره در آب به قصد غسل؛ که عرفاً بگویند یک مرتبه فرو رفت.